OBS! Grundet travlhed hos GLS sendes ordrer med kølevarer først d. 28.-29. nov.

INDKØBSKURV

Pizza Guiden - Den store ordbog for pizzafans

Umami

/
/
Umami

Hvad er umami?

Der findes helt overordnet fem grundsmage som mennesket er i stand til at registrere – De første fire er: Surt, sødt, salt og bittert …den femte grundsmag er umami.

Navnet umami kommer fra det japanske ord “umai”, der betyder “velsmagende”. Man taler også om umami-synergi, som er effekten af flere umamiholdige fødevarer, der kombineres og forstærker hinanden.

Den femte grundsmag blev identificeret af den japanske kemiker Kikunae Ikeda. I 1908 påviste han, at den femte grundsmag skyldtes stoffet glutamat (aminosyre). Senere har forskning vist, at nukleotiderne guanylat og inositat også har umami-effekt.

Umami findes i en lang række fødevarer som eksempelvis bacon, tørret skinke, pølse, skalddyr, ansjoser, skalddyr, modne oste, asparges, ærter, svampe, løg, tomater og tang indeholder umami.

Vil du løfte smagen af din pizza, skal du blot rive en god ost hen over en tomatsauce af solmodne tomater, så har du givet din pizza et godt skud umami. Vil du booste din pizza med endnu mere umami, kan du eksempelvis komme oksekød, svinebacon eller ansjoser på, inden du til sidst river et lag parmesan hen over det hele.

Skriv mig op
Indkøbskurv
Din kurv er tomFortsæt med at handle