Italiensk betegnelse der beskriver formalingsgraden af mel. Jo lavere Tipo-tal, jo finere, blødere og renere er melet.
Tipo 00-mel er mel malet med den fineste formalingsgrad. Den fine formalingsgrad betyder også at Tipo 00-mel er den mel, der har den højeste raffineringsgrad. Tipo 00 indeholder derfor ikke hvedeklid (skaldele fra hvedekernerne), som er en god kilde til kostfibre. Tipo 00-mel har ofte et højt proteinindhold, og er velegnet til pizza.
Tipo 0-mel har en lidt mindre raffineringsgrad end Tipo 00-mel, og er samtidig grovere i formalingsgraden. Tipo 0-mel indeholder en smule hvedeklid modsat Tipo 00-mel, hvor hvedeklid ikke indgår. Tipo 0 er nok det nærmeste man kommer på en all-round mel, og den er derfor velegnet til blandt andet pizza og brød.
Tipo 1-mel har en lavere raffineringsgrad, og er grovere i formalingsgraden end Tipo 0-mel. Tipo 1 er velegnet til brød.
Tipo 2-mel (Semi-integrale) har en lavere raffineringsgrad end Tipo 1-mel, og samtidig er formalingsgraden grovere. Tipo 2 er velegnet til brød.
Integrale er fuldkornsmel med en meget grov formalingsgrad og en lidt mørkere farve, der skyldes at mere hvedeklid er indeholdt i melet. Integrale-mel er velegnet til eksempelvis fuldkornspizza.