Klassisk italiensk skinke lavet af det bedste svinekød og forarbejdet efter ældgamle traditioner. Prosciutto fås i to varianter: Prosciutto crudo, som er saltet/lufttørret skinke, og prosciutto cotto, som er kogt skinke.
Prosciutto crudo laves af svinelår, som behandles med salt inden det hænges til modning og langtidstørring (Typisk 8-16 måneder). Crudo er det italienske ord for “rå”, og den saltede skinke serveres da også uden yderligere forarbejdning efter endt modning/tørring. Prosciutto crudo har en unik, sød, lidt nøddeagtig og salt smag. Skinken udskæres i ultratynde skiver og er udover at være et “must have” til tapas, også en yderst populær topping til pizza.
Prosciutto cotto, den kogte udgave af prosciutto, fås i flere regionale varianter, men er generelt mere mild, og lidt mindre intens i smagen end prosciutto crudo. Prosciutto cotto er, ligesom prosciutto crudo, særdeles populær på toppen af en pizza.