OBS! Grundet travlhed hos GLS sendes ordrer med kølevarer først d. 28.-29. nov.

INDKØBSKURV

Pizza Guiden - Den store ordbog for pizzafans

Frisk gær

/
/
Frisk gær

Hvad er frisk gær?

Traditionelt frisk gær (på latin Saccharomyces cerevisiae) er en encellet mikroorganisme – En mikroskopisk svamp, der formerer sig ved knopskydning, og har en særlig evne til at gro i sukkerholdige omgivelser. Frisk gær anvendes blandt andet til fremstilling af brød, øl, vin …og pizza.

En almindelig pakke frisk gær i husholdningsstørrelse (50 gram) indeholder milliarder af gærceller, der alle er små levende organismer. Under de rette forhold, kan hver eneste gærcelle blive til 4.000 på bare en enkelt dag. Når gærcellerne får sukker, vand og samtidig udsættes for den rette temperatur, vil gæren begynde at “spise” af sukkeret, og derved formere sig. Når gærcellerne formerer sig, vil de udskille kuldioxid (CO2) i små bobler. Det er boblerne, der får pizzadejen til at hæve.

Frisk gær trives bedst ved temperaturer fra 30-37°C. Sænker man temperaturen, bliver gærcellerne sløve, og kommer temperaturen ned på 0°C, går gærcellerne i dvale og bliver inaktive. Omvendt kan gærcellerne heller ikke tåle for høje temperaturer. Kommer temperaturen over 50 grader, dør gærcellerne.

Skriv mig op
Indkøbskurv
Din kurv er tomFortsæt med at handle