Traditionelt frisk gær (på latin Saccharomyces cerevisiae) er en encellet mikroorganisme – En mikroskopisk svamp, der formerer sig ved knopskydning, og har en særlig evne til at gro i sukkerholdige omgivelser. Frisk gær anvendes blandt andet til fremstilling af brød, øl, vin …og pizza.
En almindelig pakke frisk gær i husholdningsstørrelse (50 gram) indeholder milliarder af gærceller, der alle er små levende organismer. Under de rette forhold, kan hver eneste gærcelle blive til 4.000 på bare en enkelt dag. Når gærcellerne får sukker, vand og samtidig udsættes for den rette temperatur, vil gæren begynde at “spise” af sukkeret, og derved formere sig. Når gærcellerne formerer sig, vil de udskille kuldioxid (CO2) i små bobler. Det er boblerne, der får pizzadejen til at hæve.
Frisk gær trives bedst ved temperaturer fra 30-37°C. Sænker man temperaturen, bliver gærcellerne sløve, og kommer temperaturen ned på 0°C, går gærcellerne i dvale og bliver inaktive. Omvendt kan gærcellerne heller ikke tåle for høje temperaturer. Kommer temperaturen over 50 grader, dør gærcellerne.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gratis inspiration, opskrifter, nyheder, konkurrencer og anden pizzanørderi direkte i din indbakke.
Alle e-mails indeholder afmeld-links, og du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage.
Pizzafredag ApS
Petersmindevej 17C
8800 Viborg
CVR: 42604267
Kundeservice
Man – Søn: 07:00 – 22:00
Helligdage: 07:00 – 22:00
Afhentning – Viborg
Man – Fre: 07:30 – 15:00
Udenfor åbningstid: Efter aftale
Telefon: (+45) 60 98 10 10
Mail: [email protected]
Live chat: Åben chat