INDKØBSKURV

Indkøbskurv

Sådan vælger du den rigtige pizzaspade

/
/
Sådan vælger du den rigtige pizzaspade

Der er stor forskel på pizzaspader, og som med alt andet gælder det, at pris og kvalitet hænger sammen. De pizzaspader du finder på Pizzafredag.dk er udviklet til passionerede pizzanørder og professionelt brug – for alle pizzaspader i vores sortiment, gælder det derfor, at der er kræset for både materialer og kvalitet.

Når du skal vælge din pizzaspade, bør du overveje både materialer, dimensioner, hovedform og om spaden skal være perforeret eller ej. Vi har her lavet en guide, som giver dig overblikket over mulighederne, og som gør det nemmere for dig at vælge den pizzaspade, der matcher dine behov bedst.


Hvilken pizzaspade skal jeg vælge?

Der er helt overordnet to forskellige typer pizzaspader:

– Traditionel pizzaspade
– Roteringsspade

Hvilken du skal vælge, afhænger naturligvis helt af, hvad den skal bruges til.

Den traditionelle pizzaspade er designet til at transportere din pizza fra bordet og ind i ovnen. Hovedformen vil typisk være rektangulær eller rund.

Roteringsspaden er typisk mindre end den traditionelle pizzaspade og hovedformen er ofte rund. Spaden er designet til at dreje din pizza rundt, så den får lige meget varme over det hele. Roteringsspaden er desuden velegnet, når du vil tjekke bundens afbagning, og når du til sidst skal flytte din pizza fra ovnen til bordet.

Det ville være nemt, hvis den samme pizzaspade kunne bruges til det hele, men skal det være optimalt, bør du have både en traditionel pizzaspade samt en roteringsspade. Når man normalt ikke anvender den traditionelle pizzaspade til andet end at sætte pizzaen ind i ovnen, skyldes det primært to ting. For det første kræver det plads at rotere en pizza inde i en ovn, og i langt de fleste ovne i hjemmet, vil den traditionelle pizzaspade typisk være for stor. For det andet vil pizzaspaden blive varm, når du sætter din pizza i ovnen, og den næste pizza du skal have i ovnen vil derfor lettere hænge ved spaden, og derfor være sværere at få af igen.

Har du en traditionel ovn med bagestål eller en pizzaovn som eksempelvis en Effeuno P134H eller P134HA, behøver du ikke at rotere din pizza, så her kan du godt klare dig med kun at have en traditionel pizzaspade, som du bruger både til at sætte din pizza ind i ovnen og til at tage den ud igen. Du skal blot være opmærksom på, at pizzaen vil hænge mere i spaden, hvis den er varm. Har du en pizzaovn, hvor din pizza ikke varmes lige meget fra alle sider, som f.eks. en Ooni Koda 16, er det nødvendigt at vende din pizza under bagningen, og her er det svært at undvære en roteringsspade.

Du skal derfor gøre op med dig selv, om du kan nøjes med en traditionel pizzaspade, eller om du både skal bruge en pizzaspade og en roteringsspade.

Langt de fleste starter med en traditionel pizzaspade, som de bruger både til at sætte pizzaen ind i ovnen, og til at tage den ud med igen. Roteringsspaden køber de fleste først, når de oplever udfordringer med at få en jævn afbagning over hele pizzaen.


Materialer og perforering

Historisk set har man altid lavet pizzaspader i træ. En pizzaspade i træ er typisk billigere at fremstille, men til gengæld holder den ikke så længe, og der kan være udfordringer i forhold til at opretholde hygiejnen i overfladen. I dag fremstilles langt de fleste pizzaspader derfor i stål og aluminium – Det gør spaderne mere robuste, giver dem en markant forøget levetid, sikrer bedre hygiejne og mindre friktion, når du skal have din pizza på og af spaden.

For at begrænse vægten i en pizzaspade lavet af metal, vælger man i de fleste spader at perforere hovedet. Perforeringen har dog ikke kun til formål at reducere spadens vægt, den giver samtidig mulighed for at overskydende mel kan drysses af gennem hullerne inden pizzaen sættes ind i ovnen. Derved undgår du røg og bitter smag fra den overskydende mel, der typisk vil sætte sig fast i bunden af pizzaen. Hullerne reducerer samtidig det samlede overfladeareal på spadens hoved, og jo mindre overflade, jo mindre friktion er der, når din pizza skal af og på spaden.


Skal hovedet være rektangulært eller rundt?

Pizzaspaderne produceres typisk med et rektangulært eller et rundt hoved. Spaderne med rektangulært hoved er et traditionelt og sikkert valg. På disse spader loader du altid din pizza via den forreste kant, der typisk vil være skrå og derfor tyndere, så det bliver nemmere at få din pizza på og af spaden.

På pizzaspader med rundt hoved vil den skrå tynde kant typisk gå længere rundt om hovedet og således give dig mulighed for at loade din pizza både forfra og fra siderne af spadens hoved.

Om du vælger rektangulært eller rundt hoved er lidt en smagssag, og så afhænger det også af, hvordan du foretrækker at loade din pizza på spaden. I nogle ovne vil spader med rundt hoved desuden gøre det muligt for dig at komme tættere på ovnens kanter, og derfor udnytte ovnen bedre – Dette gælder især i større ovne med plads til flere pizzaer.


Hvilken størrelse hoved skal jeg vælge, og hvor lang skal spadens skaft være?

Hvor stort hovedet på din pizzaspade skal være, bestemmes af den størrelse pizza du vil lave, og naturligvis størrelsen på din ovn. En klassisk pizza vil typisk være omkring 30 cm, og de fleste pizzaspader i vores sortiment har derfor hoveder i størrelserne omkring 30 – 33 cm. Disse størrelser passer ind i de fleste pizzaovne og egner sig derfor til brug i alt fra ovnen hjemme hos entusiasten til den brændefyrede ovn i den professionelle pizzarestaurant.

Længden på pizzaspadens skaft afhænger primært af din ovn. Skaftet skal være så langt, at du kan sætte din pizza i ovnen, og tage den ud igen, uden at du kommer for tæt på ovnen og risikerer forbrændinger. Til traditionelle køkkenovne og dedikerede pizzaovne som f.eks. Ooni Koda 16 og Effeuno P134H eller P134HA anbefaler vi et kort skaft på omkring 60 cm. Til dybere ovne bør skaftet være længere. For alle spader i vores sortiment gælder det, at du selv har muligheden for at forkorte skaftet, så det passer 100% til dine ønsker.


Det bedste af det bedste

Det vil altid være vores mål, at kunne tilbyde vores kunder det bedste af det bedste – det gælder naturligvis også, når det kommer til pizzaspader. Det er derfor helt naturligt, at vi altid har et stort udvalg af pizzaspader og roteringsspader fra de bedste producenter, heriblandt to af verdens største, italienske Gi.Metal og Cerutti Inox.


Gi.Metal

Gi.Metal, med hovedkvarter i Montale, har siden 1986 designet og produceret professionelt pizzaudstyr til både pizzarestauranter og entusiastiske pizzabagere i hele verden. Virksomhedens mission er, gennem samarbejde med både professionelle pizzaiolos og passionerede amatører, at udvikle de bedst mulige redskaber til alverdens pizzabagere, så alle produkter er derfor resultatet af tæt dialog med slutbrugerne.

Virksomhedens kerneværdier: Kvalitet, passion og innovation, afspejler sig tydeligt i produkterne, og specielt når det gælder pizza- og roteringsspader, ser man tydeligt, hvordan virksomheden løbende udvikler og optimerer på både materialer, design og produktionsmetoder, for at kunne fremstille nogle af verdens bedste produkter.

Alle Gi.Metal-produkter er “Made in Italy” med fokus på høj kvalitet, gennemtænkt design, komfort, styrke og funktionalitet. Gi.Metal er vel nok mest kendt for deres pizzaspader, som du helt sikkert allerede har set i utallige videoer på YouTube, men virksomheden laver også alt fra dejskærere og spartler til pizzaskærere og serveringsfade.


Cerutti Inox

Med hovedkvarter i Cuzzago i det nordligste Italien, har Cerutti-familien siden 1960 specialiseret sig i bearbejdning med plademetaller, og er siden opstarten vækstet støt, både i størrelse og i udvalget af produkter, de fremstiller.

Cerutti Inox er i dag en af Italiens største og mest velrenommerede producenter af pizzaspader, roteringsspader og andet udstyr til pizzaiolos i hele verden.

Hos Cerutti Inox sætter man en stor ære i, at deres produkter er “Made in Italy”, og den høje standard på produkterne opnås bl.a. gennem den nyeste teknologi og avanceret produktionsudstyr.

Cerutti-familien har sammen med deres dedikerede, og fagligt dygtige, medarbejdere skabt en virksomhedskultur, hvor høj kvalitet og teknisk perfektion er nogle af nøgleordene for de produkter, der forlader fabrikken i Italien.


Andre producenter

Når man taler pizzaspader, roteringspader og andet gear til pizzafremstilling, kommer man ikke uden om Cerutti Inox og Gi.Metal, der leverer nogle af de bedste og mest populære produkter til professionelle pizzabagere – men hos Pizzafredag finder du naturligvis også pizzaspader og gear fra en lang række andre producenter.

Vi har bl.a. pizzaspader fra Ooni, Witt, Gozney og Enzo, så uanset hvad du ønsker, finder du det helt sikkert på hylderne hos os – Og skulle der være særlige ønsker, kan du altid sige til, vi kan skaffe det meste.


Når du skal vælge

Vi oplever, at rigtig mange køber pizzaspader og roteringsspader ud fra designet, og flere køber også ud fra hvilken pizzaovn de har – så hvis man har en Gozney-ovn, vælger man en Gozney-spade osv. – men vi vil alligevel opfordre dig til også at være opmærksom på følgende tre faktorer, som måske kan gøre en forskel for dit valg:

– Vægt
– Glideevne
– Slidstyrke


Vægt

I dag er langt de fleste pizzaspader fremstillet i forholdsvis lette og stærke materialer, så vægten er sjældent det store problem, men jo oftere du bruger din pizzaspade, jo mere kan vægten betyde.

Er du professionel pizzabager, bruger du naturligvis din pizzaspade en hel del mere end langt de fleste hjemme-pizzabagere, og så kan det gøre dit arbejde meget lettere, hvis du har en spade med lav vægt. 


Glideevne (friktion)

Er du lige som os, har du næsten helt sikkert kæmpet med en pizza der ikke ville på, eller af, din pizzaspade. Typisk udvikler, og forbedrer, du din teknik med tiden, og udfordringen med pizzadej, der klæber til din spade, bliver mindre og mindre. Men dit grej, kan også gøre det nemmere for dig at få din pizza på, og af, spaden.

Hvor nemt pizzaen glider hen over spadens overflade, og hvor let spaden glider hen over dit bord og ind i din ovn, afgøres af, hvilket materiale dit spadehoved er fremstillet af, og hvilken behandling det har fået.


Slidstyrke

En god pizzaspade, i ordentlig kvalitet, er ikke helt billig. Til gengæld får du en kvalitet, der sikrer dig, at du har din spade i mange år. Vi har pizzaspader i forskellige materialer og med forskellige overfladebehandlinger – Hver spade har sine egne unikke egenskaber, nogle er lette, nogle er slidstærke og nogle har lav friktion, men fælles for alle de spader du finder i vores sortiment, er en høj kvalitet hvor producenterne ikke er gået på kompromis med slidstyrken.

Er du i tvivl om, hvilken spade du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os, vi hjælper meget gerne med råd og vejledning.
Vi sidder klar til at hjælpe vores kunder 365 dage om året, fra kl. 08.00 – 20.00.

Se alle vores pizza- og roteringsspader her.

Få besked når produktet er på lager
Indkøbskurv
Din kurv er tomFortsæt med at handle