OBS! Grundet travlhed hos GLS sendes ordrer med kølevarer først d. 28.-29. nov.

INDKØBSKURV

Sådan vælger du den rigtige pizzaspade

/
/
Sådan vælger du den rigtige pizzaspade
Pizzafredag Pizzaspadeguide Hero

Der er stor forskel på pizzaspader, og som med alt andet gælder det, at pris og kvalitet hænger sammen. De pizzaspader du finder på Pizzafredag.dk er udviklet til professionelt brug, og der er kræset for både materialer og kvalitet.

Når du skal vælge din pizzaspade, bør du overveje både materialer, dimensioner, hovedform og om spaden skal være perforeret eller ej. Vi har her lavet en guide, som giver dig overblikket over mulighederne, og som gør det nemmere for dig at vælge den pizzaspade, der matcher dine behov bedst.

Til sidst i guiden finder du en oversigt over hvilke egenskaber de forskellige pizzaspader i webshoppen har, men først vil vi gennemgå de valg, du skal forholde dig til, inden du kan vælge den helt rigtige pizzaspade.


Hvilken pizzaspade skal jeg vælge?

Der er helt overordnet to forskellige typer pizzaspader:

– Traditionel pizzaspade
– Roteringsspade

Hvilken du skal vælge, afhænger naturligvis helt af, hvad den skal bruges til.

Den traditionelle pizzaspade er designet til at transportere din pizza fra bordet og ind i ovnen. Hovedformen vil typisk være rektangulær eller rund.

Roteringsspaden er typisk mindre end den traditionelle pizzaspade og hovedformen er ofte rund. Spaden er designet til at dreje din pizza rundt, så den får lige meget varme over det hele. Roteringsspaden er desuden velegnet, når du vil tjekke bundens afbagning, og når du til sidst skal flytte din pizza fra ovnen til bordet.

Det ville være nemt, hvis den samme pizzaspade kunne bruges til det hele, men skal det være optimalt, bør du have både en traditionel pizzaspade samt en roteringsspade. Når man normalt ikke anvender den traditionelle pizzaspade til andet end at sætte pizzaen ind i ovnen, skyldes det primært to ting. For det første kræver det plads at rotere en pizza inde i en ovn, og i langt de fleste ovne i hjemmet, vil den traditionelle pizzaspade typisk være for stor. For det andet vil pizzaspaden blive varm, når du sætter din pizza i ovnen, og den næste pizza du skal have i ovnen vil derfor lettere hænge ved spaden, og derfor være sværere at få af igen.

Har du en traditionel ovn med bagestål eller en pizzaovn som f.eks. Effeuno P134H eller P134HA, behøver du ikke at rotere din pizza, så her kan du godt klare dig med kun at have en traditionel pizzaspade, som du bruger både til at sætte din pizza ind i ovnen og til at tage den ud igen. Du skal blot være opmærksom på, at pizzaen vil hænge mere i spaden, hvis den er varm. Har du en pizzaovn, hvor din pizza ikke varmes lige meget fra alle sider, som f.eks. en Ooni Koda 16, er det nødvendigt at vende din pizza under bagningen, og her er det svært at undvære en roteringsspade.

Du skal derfor gøre op med dig selv, om du kan nøjes med en traditionel pizzaspade, eller om du både skal bruge en pizzaspade og en roteringsspade.

Langt de fleste starter med en traditionel pizzaspade, som de bruger både til at sætte pizzaen ind i ovnen, og til at tage den ud med igen. Roteringsspaden køber de fleste først, når de oplever udfordringer med at få en jævn afbagning over hele pizzaen.


Materialer og perforering

Historisk set har man altid lavet pizzaspader i træ. En pizzaspade i træ er typisk billigere at fremstille, men til gengæld holder den ikke så længe, og der kan være udfordringer i forhold til at opretholde hygiejnen i overfladen. I dag fremstilles langt de fleste pizzaspader derfor i stål og aluminium – Det gør spaderne mere robuste, giver dem en markant forøget levetid, sikrer bedre hygiejne og mindre friktion, når du skal have din pizza på og af spaden.

For at begrænse vægten i en pizzaspade lavet af metal, vælger man i de fleste spader at perforere hovedet. Perforeringen har dog ikke kun til formål at reducere spadens vægt, den giver samtidig mulighed for at overskydende mel kan drysses af gennem hullerne inden pizzaen sættes ind i ovnen. Derved undgår du røg og bitter smag fra den overskydende mel, der typisk vil sætte sig fast i bunden af pizzaen. Hullerne reducerer samtidig det samlede overfladeareal på spadens hoved, og jo mindre overflade, jo mindre friktion er der, når din pizza skal af og på spaden.


Skal hovedet være rektangulært eller rundt?

Pizzaspaderne produceres typisk med et rektangulært eller et rundt hoved. Spaderne med rektangulært hoved er et traditionelt og sikkert valg. På disse spader loader du altid din pizza via den forreste kant, der typisk vil være skrå og derfor tyndere, så det bliver nemmere at få din pizza på og af spaden.

På pizzaspader med rundt hoved vil den skrå tynde kant typisk gå længere rundt om hovedet og således give dig mulighed for at loade din pizza både forfra og fra siderne af spadens hoved.

Om du vælger rektangulært eller rundt hoved er lidt en smagssag, og så afhænger det også af, hvordan du foretrækker at loade din pizza på spaden. I nogle ovne vil spader med rundt hoved desuden gøre det muligt for dig at komme tættere på ovnens kanter, og derfor udnytte ovnen bedre – Dette gælder især i større ovne med plads til flere pizzaer.


Hvilken størrelse hoved skal jeg vælge, og hvor lang skal spadens skaft være?

Hvor stort hovedet på din pizzaspade skal være, bestemmes af den størrelse pizza du vil lave, og naturligvis størrelsen på din ovn. En klassisk pizza vil typisk være omkring 30 cm, og de fleste pizzaspader i vores sortiment har derfor hoveder i størrelserne omkring 30 – 33 cm. Disse størrelser passer ind i de fleste pizzaovne og egner sig derfor til brug i alt fra ovnen hjemme hos entusiasten til den brændefyrede ovn i den professionelle pizzarestaurant.

Længden på pizzaspadens skaft afhænger primært af din ovn. Skaftet skal være så langt, at du kan sætte din pizza i ovnen, og tage den ud igen, uden at du kommer for tæt på ovnen og risikerer forbrændinger. Til traditionelle køkkenovne og dedikerede pizzaovne som f.eks. Ooni Koda 16 og Effeuno P134H eller P134HA anbefaler vi et kort skaft på omkring 60 cm. Til dybere ovne bør skaftet være længere. For alle spader i vores sortiment gælder det, at du selv har muligheden for at forkorte skaftet, så det passer 100% til dine ønsker.






Det bedste af det bedste

Det vil altid være vores mål, at kunne tilbyde vores kunder det bedste af det bedste – det gælder naturligvis også, når det kommer til pizzaspader. Det er derfor helt naturligt, at vi altid har et stort udvalg af pizzaspader og roteringsspader fra italienske Gi.Metal.

Gi.Metal, med hovedkvarter i Montale, har siden 1986 designet og produceret professionelt pizzaudstyr til både pizzarestauranter og entusiastiske pizzabagere i hele verden. Virksomhedens mission er, gennem samarbejde med både professionelle pizzaiolos og passionerede amatører, at udvikle de bedst mulige redskaber til alverdens pizzabagere, så alle produkter er derfor resultatet af tæt dialog med slutbrugerne.

Virksomhedens kerneværdier: Kvalitet, passion og innovation, afspejler sig tydeligt i produkterne, og specielt når det gælder pizza- og roteringsspader, ser man tydeligt, hvordan virksomheden løbende udvikler og optimerer på både materialer, design og produktionsmetoder, for at kunne fremstille nogle af verdens bedste produkter.

Alle Gi.Metal-produkter er 100% “Made in Italy” med fokus på høj kvalitet, gennemtænkt design, komfort, styrke og funktionalitet. Gi.Metal er vel nok mest kendt for deres pizzaspader, som du helt sikkert allerede har set i utallige videoer på YouTube, men virksomheden laver også alt fra dejskærere og spartler til pizzaskærere og serveringsfade.





Herunder kan du se en liste over de mest populære pizzaspader i vores webshop. Italienske Gi.Metal har flere serier, end dem vi har med her – De har bl.a. en vintage-serie med træspader og en “økologisk” serie, der bortset fra grønne skafter er identisk med Azzurra-serien. Ønsker du en spade, der ikke er med i oversigten, kan vi selvfølgelig også være behjælpelige med det.


Få overblik

For at give dig det bedste overblik over hvad der adskiller de forskellige pizzaspader, er her en rating, hvor spaderne er vurderet i forhold til vægt, slidtyrke og glideevne:



Vægt

Jo oftere du bruger din pizzaspade, jo vigtigere er vægten. Er du professionel, og bruger du pizzaspaden flere gange dagligt, kan det gøre din dag meget lettere, hvis du har en spade med lav vægt.

I skemaerne herunder får du nemt overblikket over, hvad vores pizzaspader vejer. Jo flere mørkerøde streger, jo lettere er spaden.



Slidstyrke

En god pizzaspade, produceret i Italien, er ikke helt billig. Til gengæld får du en kvalitet, der sikrer dig, at du har din spade i mange år. Vi har pizzaspader i forskellige materialer og med forskellige overfladebehandlinger – Hver spade-serie har sine egne unikke egenskaber, nogle er lette, nogle er slidstærke og nogle har lav friktion, men fælles for alle spader på pizzafredag.dk, at man har fastholdt en høj kvalitet og ikke er gået på kompromis med slidstyrken.

I skemaerne herunder får du nemt overblikket over, hvor slidstærke vores pizzaspader er. Jo flere mørkerøde streger, jo mere modstandsdygtig er overfladen overfor stød og ridser.



Glideevne (friktion)

Du har næsten helt sikkert kæmpet med en pizza der ikke ville slippe din pizzaspade. Typisk udvikler, og forbedrer, du din teknik med tiden, og udfordringen med pizzadej, der klæber til din spade, bliver mindre og mindre. Men dit grej, kan også gøre det nemmere for dig at få din pizza på, og af, spaden. Hvor nemt pizzaen glider hen over spadens overflade, og hvor let spaden glider hen over dit bord og ind i din ovn, afgøres af hvilket materiale dit spadehovede er fremstillet af, og hvilken behandling det har fået.

I skemaerne herunder får du nemt overblikket over, hvor godt pizzaspaderne glider hen over dit bord og i din ovn. Jo flere mørkerøde streger, jo lavere friktion, og jo bedre glider spaden.



Gi.Metal
Amica



Amica er Gi.Metal’s hjemme-serie – Udviklet til at gøre det nemmere at bage pizzaer i hjemmet. Man skal ikke tage fejl af, at Amica er en af Gi.Metal’s billigste serier. Kvalitet, materialer og funktionalitet er stadig i top.

Pizzaspadens hoved har en perforeret forkant, og er fremstillet i aluminium. Hovedet har fået en neutral anodisering, som styrker og beskytter overfladen. Skaftet, der også er fremstillet i aluminium, har fået en elegant sort anodisering.

Roteringsspaden er fremstillet i rustfri stål, og har perforeringer, der bl.a. er med til at nedsætte spadens vægt. Amica er det perfekt valg, hvis du ikke laver pizza hver uge, men bare gerne vil have en god spade.

Se alle vores pizza- og roteringsspader her.



Gi.Metal
Azzurra



Har du set pizza-videoer på YouTube, er der gode chancer for, du har set en Azzurra-pizzaspade. Serien er vel nok Gi.Metal’s mest populære, og genkendes let på det karakteristiske blå skaft.

Azzurra-Serien er designet og udviklet til passionerede pizzabagere, der ikke vil gå på kompromis med materialer, funktionalitet og design. Serien er et godt match mellem pris og kvalitet, og bruges af både entusiaster og anerkendte pizzarestauranter over hele verden.

Alle pizzaspader i Azzurra-serien er fremstillet med et fleksibelt aluminiumshoved, der kan fås i flere former og både med og uden perforering.

Skaftet på pizzaspaderne er ovalt for at øge spadernes stabilitet, give det bedst mulige greb og for at forhindre rotation. Spaderne kan fås med forskellige hovedformer og skaft i forskellige længder. Hovedet har fået en neutral anodisering, der giver det en flot ensartet og stærk overflade.

Roteringsspaden er fremstillet i rustfrit stål og med håndtag i high density plast, der er modstandsdygtig overfor både stød og varme. Gi.Metal har designet en populær roteringsspade, hvor ingen detaljer er overladt til tilfældighederne.

Se alle vores pizza- og roteringsspader her.



Gi.Metal
Evoluzione



Som en opgradering af den populære Azzurra-serie, har Gi.Metal udviklet Evoluzione. Serien er karakteriseret ved den karakteristiske avio-blå farve, der er brugt på skafterne til både pizzaspade, roteringsspade og ovnbørste.

Hovedet på pizzaspaden har fået Gi.Metal’s nye perforering, der gør spaden lettere, mindsker friktionen og samtidig gør det muligt at ryste overskydende mel af pizzabunden, inden pizzaen sættes i ovnen. Spadens hoved har fået en speciel hård anodisering, der giver maksimal beskyttelse mod korrosion, gør overfladen hårdere, øger slidstyrken og mindsker friktionen i forhold til en traditionel anodisering.

Pizzaspadens fleksible hoved er fremstillet i aluminium, og kan fås i både en rektangulær og en rund udgave. Det ovale skaft øger stabiliteten, giver et bedre greb og forhindrer at spaden roterer. Der er, som med alle produkter fra Gi.Metal, tænkt over alle detaljer og intet er overladt til tilfældighederne. Eksempelvis er hovedet og skaftet samlet med samme type nitter, man anvender, når man samler fly.

Roteringsspaden er fremstillet i rustfrit stål, og matcher med sine avio-blå håndtag den øvrige Evoluzione-serie. Håndtagene er fremstillet i high density plast, der er særligt modstandsdygtig overfor både stød og varme.

Se alle vores pizza- og roteringsspader her.



Gi.Metal
Gold



Gold-serien fra Gi.Metal skiller sig markant ud fra de øvrige spader på grund af sin unikke “guld”-overflade, men man skal ikke tage fejl, den smukke overflade er ikke lavet kun for syns skyld. Den specielle guld anodisering (Gold Hard Anodizing) har en “selvsmørende” effekt, og gør spaderne i Gold-serien til de spader, der har den laveste friktion af alle Gi.Metal spader.

Spaderne i Gold-serien er på grund af den særlige behandling ekstra modstandsdygtige overfor bakterier, korrosion, stød og ridser. Pizzaspaden er op til tre gange mere modstandsdygtig overfor varme end en spade, der har fået en traditionel anodisering.

Pizzaspaderne fås med både rektangulært og rundt hoved og med skaft i længderne 150 og 180 cm. Passer disse længder dig ikke, vil du som med de øvrige spader fra Gi.Metal naturligvis kunne korte af dem, så du får den længde, der passer dig og din pizzaovn. Alle spader i Gold-serien har Gi.Metal’s nye patenterede perforering, der gør spaden lettere, mindsker friktionen og gør det nemmere for dig, at ryste overskydende mel af pizzabunden, så du undgår den lidt sure smag af brændt mel.

Samlingen mellem hovedet på pizzaspaden og skaftet er elegant lavet med de karakteristiske tre nitter, der næsten er blevet et varemærke for den italienske producent. Nitterne, der også kendes fra flyindustrien, giver spaden en særdeles stærk og solid samling.

Gold-seriens roteringsspader har som de eneste i Gi.Metal’s produktprogram et aluminiumshoved, der på grund af den specielle guld anodisering er lige så stærkt og modstandsdygtigt som rustfrit stål, men bare lettere og med lavere friktion. Roteringsspadens håndtag er lavet af high density plast, der beskytter håndtaget mod stød og dine hænder mod høj varme.

Se alle vores pizza- og roteringsspader her.



Gi.Metal
Carbon



Vælger du en pizzaspade fra Carbon-serien, er vi i den dyre ende af skalaen, men du får hvad du betaler for, og du får noget, naboen med garanti ikke har.

Er du professionel pizzabager, eller er du en entusiast, der ofte serverer pizza til venner og familie, kan en ekstra let pizzaspade gøre arbejdet sjovere. Med et skaft i carbon vejer en pizzaspade med et hoved på 33 cm og et skaft på 150 cm blot 570 gram! Har du ikke brug for et skaft på 150 cm (det har de færreste), kan du korte skaftet ned, og således gøre pizzaspaden endnu lettere.

Pizzaspadens aluminiums-hoved har fået en speciel hård anodisering, der gør det særdeles stærkt og modstandsdygtigt overfor stød og ridser. Samtidig er den unikke behandling med til at mindske spadens friktion og risikoen for korrosion. Carbon-spaden har fået Gi.Metal’s nye patenterede perforering, der sikrer, at du kan ryste mest muligt overskydende mel fra pizzabunden af, inden pizzaen sættes i ovnen.

Roteringsspaden er fremstillet i rustfrit stål med håndtag af high density plast. Roteringsspaden har som den eneste roteringsspade i Gi.Metal’s produktprogram fået samme patenterede perforering som Carbon pizzaspaden – en perforering, der gør roteringsspaden lettere og mindsker friktionen.

Se alle vores pizza- og roteringsspader her.

Vi er klar med råd og vejledning

Er du i tvivl om, hvilken spade du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os, vi hjælper meget gerne med råd og vejledning. Vi sidder klar til at hjælpe vores kunder hver dag, året rundt, fra kl. 07.00 til 22.00.

Skriv mig op
Indkøbskurv
Din kurv er tomFortsæt med at handle