Det er ikke uden grund, mange vælger at opgradere deres pizzaovn med en håndlavet italiensk biscotto sten. De populære lersten, giver dig flere fordele, og sikrer dig en optimal afbagning af din pizza. En god biscotto holder væsentligt bedre på varmen end eksempelvis en cordierit sten, og så giver den dig en mere jævn varmefordeling, og dermed en bedre balance mellem overvarmen og undervarmen i din pizzaovn.
Denne guide til klargøring og vedligeholdelse vil hjælpe dig med at få det optimale ud af din biscotto sten, og at den anvendes korrekt. Du kan finde en biscotto sten der passer til din pizzaovn her.
Sådan klargør du din biscotto sten før brug
Når du modtager din sten, kan der stadig være støv fra produktionen på den. Støvet kan nemt børstes af med en ovnbørste, og du kan også tørre stenen af med en let fugtig klud.
Rensning og tilpasning
- Fjern støv og rester fra produktionen: Når du modtager din sten, kan der være lerstøv fra produktionen. Dette kan fjernes med en ovnbørste eller en let fugtig klud. Brug aldrig for meget vand – stenen må ikke blive gennemvædet.
- Tilpas stenen: Er kanterne på stenen lidt for ru, eller passer den ikke 100% ind i din ovn, kan du forsigtigt slibe stenen til med en fin fil eller noget finkornet sandpapir. Vær dog opmærksom på, at en biscotto er en forholdsvis skrøbelig sag, så vær forsigtig med den.
- Placer korrekt i ovnen: Når du placerer stenen i din ovn, skal det være med den ru side nedad. Den glatte side er bagefladen, og den skal derfor vende opad.
En ægte biscotto er håndlavet, og vil derfor aldrig være helt perfekt. Stenen kan have mindre huller og ujævnheder, men det betyder intet for bageevnen, og giver til gengæld din ovn det helt rigtige rustikke look.

Første opvarmning – Bag stenen forsigtigt
Et af de vigtigste trin i klargøringen er at “bage” stenen forsigtigt første gang, så den vænner sig til de høje temperaturer, uden at revne:
Første opvarmning ved lav temperatur
- Start med at opvarme ovnen til halv styrke
- Bag stenen i 60 minutter
- Sluk ovnen og lad stenen køle helt af til stuetemperatur (20 °C)
Anden opvarmning ved høj temperatur
- Opvarm ovnen til maksimal styrke
- Bag igen stenen i 60 minutter
- Lad den køle af, indtil den har stuetemperatur – Herefter er stenen klar til brug.
Denne langsomme tilvænning mindsker risikoen for hurtige temperaturændringer – den typiske årsag til revner i biscotto sten.
Undgå hurtige temperaturændringer. Læg aldrig en kold biscotto sten i en varm ovn, og udsæt aldrig en varm sten for kulde, eksempelvis ved at stille den på et koldt underlag. Stenen skal altid opbevares og behandles ved stuetemperatur før og efter brug.

Sådan rengør du din biscotto sten efter brug
Når først du er begyndt at bruge din biscotto sten, vil pizzabagningen naturligvis kunne efterlade rester af brændt mel eller toppings, som er kommet i direkte kontakt med stenen. Disse fastbrændte rester, brænder du nemt af, ved at lade din ovn være tændt lidt tid efter du har bagt den sidste pizza.
Når ovnen har stået noget tid ved den maksimale temperatur, vil de fastbrændte rester være forkullet, og kan (når stenen er kølet lidt af) nemt børstes af med en ovnbørste. Undgå at trykke for hårdt med ovnbørsten, da det kan skabe unødige ridser i overfladen af din sten. Det bør iøvrigt slet ikke være nødvendigt at trykke hårdt, da de forkullede pizzarester typisk er lige til at børste af.
Vil du gøre stenen ekstra ren, kan du tørre den efter med en let fugtig klud, men først når stenen er helt kold.
Du må ALDRIG udsætte din biscotto for direkte kontakt med vand eller sæbe, da det kan få din sten til at revne, næste gang du varmer den op.
Opbevaring af stenen
Hvis du ikke bruger din sten ofte, anbefales det at opbevare den tørt, ved stuetemperatur og væk fra fugt. Undgå opbevaring i skure, kældre eller lignende, hvor der kan forekomme temperatursvingninger eller høj luftfugtighed.
Pak den gerne ind i et stykke tørt stof eller en blød klud for at beskytte overfladen mod stød og ridser.
En biscotto sten er et stykke italiensk håndværk – og som med alt håndværk kræver det kærlig behandling. Følger du ovenstående råd om langsom opvarmning, nænsom rengøring og korrekt opbevaring, kan du glæde dig over gode pizzabunde i mange år frem.
Overvejer du at købe en biscotto sten, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os på vores live chat, på mail [email protected] eller på tlf. 60 98 10 10 – Vi er klar til at rådgive og vejlede dig i forbindelse med dit køb, 7 dage om ugen, 365 dage om året, i tidsrummet 07.00-22.00.