INDKØBSKURV

Indkøbskurv

Guide til vedligeholdelse og brug af bagestål

/
/
Guide til vedligeholdelse og brug af bagestål

Når du har valgt at opgradere din ovn med et bagestål, vil du med garanti opleve en mærkbar forskel, næste gang du bager en pizza. Bagestålet har en uovertruffen evne til at lede varmen direkte til din pizza, og vil derfor give dig et sprødere resultat, end du kan opnå uden et bagestål.

Guiden her giver dig en vejledning til, hvordan du skal behandle dit bagestål, inden du tager det i brug første gang, samt hvordan du løbende kan vedligeholde det. 

De bagestål vi sælger på pizzafredag.dk, er bagestål i bedste kvalitet. Bagestålene er lavet i kulstofstål, og vil bevare deres bageevne i mange år, hvis de rengøres efter brug, og efterfølgende opbevares tørt og varmt, så de holdes fri for rust. 




Inden du tager bagestålet i brug første gang, skal det vaskes grundigt med sæbevand et par gange, så det er helt rent. Herefter skal det tørres grundigt og behandles med vegetabilsk olie for at give bagestålet et beskyttende lag. Processen er helt enkel, og bør gentages de første 3-4 gange bagestålet bruges. Herefter anbefaler vi, at bagestålet oliebehandles 2-3 gange om året – eller efter behov.


Sådan oliebehandles bagestålet:


1. Forvarm din ovn til 230°C.

2. Når ovnen er 230°C smøres et tyndt lag vegetabilsk olie på kanter og begge sider af bagestålet. Vi anbefaler solsikkeolie, da det udvikler mindre røg end f.eks. raps- og olivenolie, når bagestålet varmes op. Brug gerne en håndflade til at fordele olien i så tyndt et lag som muligt.

3. Når olien er fordelt i et tyndt lag, tørres bagestålet forsigtigt over med en fnugfri klud, så du sikrer olien er jævnt fordelt over hele pladen. Det er vigtigt, der ikke ligger overskydende olie på pladen – Jo tyndere lag olie, jo pænere bliver slutresultatet.

4. Bagestålet lægges nu ind på en bagerist i den forvarmede ovn og varmes ved 230°C i 60 minutter. Den høje varme får olien og pladen til at skifte farve og blive mørkere – Dette er helt naturligt. Bemærk at den nye olie på pladen kan lugte lidt og udvikle røg, når den varmes op.

5. Herefter er bagestålet klar til brug. Skal du bage pizza, bør du først varme ovnen op til sit maks. (Typisk omkring 275-300°C), inden din pizza lægges ind på bagestålet. 

Vigtigt! Hver gang dit bagestål har været i brug, vil det fortsat være meget varmt flere timer efter. Derfor skal du lade bagestålet blive liggende i ovnen – Typisk indtil dagen efter, hvor det så vil være kølet så meget ned, at du kan tage det ud, og evt. rengøre det.




Dit bagestål vil allerede efter første bagning i ovnen skifte farve. Det er helt naturligt, og skyldes stålet der udsættes for den høje varme, og olien der brændes fast i overfladen, og giver dit bagestål en beskyttende hinde.

På billedet kan du se hvor stor forskel der er, på et bagestål der er nyt og et der er taget i brug. Bagestålet til venstre er blevet behandlet med vegetabilsk olie, og er efterfølgende bagt i ovnen. Bagestålet til højre er nyt og ubehandlet.


Ofte stillede spørgsmål


Hvordan opbevares bagestålet?
For at undgå rust på dit bagestål, skal det altid opbevares et varmt og tørt sted.

Hvorfor er bagestålet fra pizzafredag.dk ikke lavet i rustfrit stål?
Rust er den største “fjende” for et bagestål, og kommer der rust på dit bagestål, er det ikke længere godkendt til kontakt med fødevarer. Det ville derfor være oplagt at fremstille bagestål i rustfrit stål, men så ligetil er det dog ikke. For det første er rustfrit stål markant dyrere end kulstofstål, og der er trods alt grænser for, hvor meget man vil betale for en metalplade. Endnu vigtigere er det dog, at kulstofstål leder varmen langt bedre end rustfrit stål. Derfor er dine chancer for at få en pizza med sprød bund og en luftig krumme væsentligt større med et bagestål lavet af kulstofstål.

Er bagestål fra pizzafredag.dk godkendt til fødevarer?
Ja, selvfølgelig. Vores bagestål er lavet af kulstofstål, som er godkendt til kontakt med fødevarer, så længe det holdes fri for rust. Kommer der rust på dit bagestål, skal du blot fjerne rusten, og så er du igen klar til at bage pizza. 

Hvordan fjernes rust fra et bagestål?
Opbevares dit bagestål lidt køligt eller fugtigt, kan der opstå overfladerust, som gør dit bagestål uegnet til kontakt med fødevarer. Rustpletter kan heldigvis nemt fjernes med ståluld, en Rens-Let svamp, eller i særlige tilfælde, med fint sandpapir. Bruger du vand og sæbe, er det vigtigt, pladen tørres grundigt af efterfølgende. Så snart rusten er fjernet, anbefaler vi, du giver dit bagestål en ny oliebehandling. Det vil give overfladen et beskyttende lag, og du kan igen bage pizza og andre lækkerier på bagestålet.

Kan bagestålet bruges på en grill?
Du kan sagtens bruge dit bagestål på en grill, dog kan resultatet variere, da det typisk er sværere at styre
temperaturen på en grill. Vi anbefaler derfor, at du holder dig til ovnen, så får du det bedste resultat.

Hvordan er overfladen behandlet?
Vi har valgt at give vores bagestål en glat overflade. Det gør det nemmere for dig både at anvende og
rengøre pladen. Pladen vil med tiden få ridser i overfladen – Det betyder intet for bageevnen.

Hvorfor er bagestålet fra Pizzafredag 6 mm tykt?
Pladetykkelsen på 6 mm er efter vores vurdering den bedst mulige kombination mellem evnen til at lede varme og pladens vægt. En tykkere plade kan lede mere varme, men er også væsentligt tungere, og tager længere tid at varme op.

Hvordan placeres bagestålet i din ovn?
Når du bruger bagestålet skal det altid lægges på en bagerist. Ovne varmer jo forskelligt, så vi anbefaler,
du prøver dig frem mht. hvor i ovnen du placerer risten med bagestålet.

Hvor længe holder bagestålet på varmen?
En af de store fordele ved stål er, at det holder længe på varmen. Vi anbefaler derfor, at du lader bagestålet blive liggende i ovnen til dagen efter, hvor du så kan rengøre det.

Hvordan rengøres bagestålet?
Undgå så vidt muligt at rengøre bagestålet med vand. De fleste gange vil en stiv børste snildt kunne rengøre pladen. Opstår der rustpletter kan de typisk fjernes med ståluld eller en Rens-Let svamp samt lidt vand og sæbe. Bruges vand, er det vigtigt at pladen efterfølgende tørres grundigt af, inden du igen kan give pladen en oliebehandling.

Har du spørgsmål til vores bagestål eller brugen af dem, er du altid velkommen til at kontakte os.

Få besked når produktet er på lager
Indkøbskurv
Din kurv er tomFortsæt med at handle